citizen dotcom

Szeretnék mondani valamit, de nem találok szavakat... Ötletek és füstölgések, belekiáltva a nagy magyar pusztába.

Utolsó kommentek

  • ribizlifozelek: Zsenális bejegyzés! (2010.07.28. 18:34) Gerontofil felsőoktatás
  • Periwinkle (aka A 40-es fantomja): @A Nép - Te vagy!: (Először is bocsánat, amiért jópár hónapra beragadt a kommented: csak május 27-... (2010.05.31. 22:38) Éjjeli morfondír
  • A Nép - Te vagy! (törölt): Nagyon jó hogy ezeket így leírtad, mert hiánycikk, de attól tartok, túl komolyan veszed magyar pár... (2010.05.27. 09:29) Éjjeli morfondír
  • Bukowszky: hát ez az. ugyanerre jöttem rá magam is pár hónapja. (2010.05.26. 20:23) Adómanó bekaphatja
  • A Rendíthetetlen Ólomkatona: Azt hiszem, azért túl fogom élni valahogy. (2009.08.31. 05:37) Révpartot ért a gálya - a fantomműtétek alkonya
  • Utolsó 20

Éjjeli morfondír

2009.10.26. 01:01 Periwinkle (aka A 40-es fantomja)

Egy másik blogban született kommentemet másoltam be módosítva alant, mert fontosnak éreztem. A kérdés az volt, hogy vajon lesz-e olyan párt, ami majd felvállaja a valaha volt libsi szavazókat és gondolatokat.

Nem hinném, hogy a "valaha volt" libsi szavazókkal és gondolatokkal lenne baj.

A szadesz azt mondta, hogy liberális párt. Valójában nem az volt. Inkább valamiféle anarchista-ultrakapitalista-ultraglobalista színezetű katyvasz volt. És az "igazi" liberálisok köpnek egyet a szadesz nevének említése után, mert sajnos ez a párt kb. 20 évre előre bemocskolta ezt a szót.

A liberalizmus, az igazi liberalizmus egy tökéletesen vállalható eszmerendszer, ugyanúgy, mint a nemzeti konzervativizmus vagy a szociáldemokrácia (ld. Ny-Európa, pl. No.), viszont a szadesz NEM azt képviselte! És ez nagyon fontos. (A sok libsiző-véresszájú "mélymagyarnak" figyelmébe ajánlanám, hogy kicsit olvasson utána, mit is mondanak a "mélylibsik")

Szerintem.


A lényege nem a bőrtangás szivárványszívűek csípőtánca, nem a hazahőse-alázás a színpadon, és nem a nemzetellenesség. Nem a hiperglobalizmus és a paranoid-antifasizmus, nem a mesterséges romaszaporítás mindenáron.

Szerintem.

A lényege az egyén szabadsága - civilizációs-nemzeti korlátok között. Lényege a minimális állami beleszólás, a minél nagyobb mozgástér - törvények által szabályozva, természetesen. Lényege a másik véleményének, kultúrájának és nemzeti gyökereinek tiszteletben tartása. Lényege, hogy sem származásom, sem családi hátterem, vallásom vagy bőrszínem ne kényszerítsen kényszerpályára, hogy legyen lehetőségem feltörni - persze, ha ezt a lehetőséget elutasítom, semmi jogom az állam és az adófizetők tőgyén élősködni. Lényege, hogy mindenkinek joga van azt kezdeni az egyetlen életével, amit akar.

Szerintem.


Alapvetően életigenlő és fejlődéspárti, és igen, nagyon is hazafias eszmerendszernek látom. Az igazi liberalizmus stabil nemzeti alapokon állva nyitja szemét a kulturális-világnézeti-életvitelbeli másságra, nem pedig a gyökerek kiirtásával erőlteti az idegen befolyást (elvégre a "másság" relatív, csak az "ilyenség" tükrében értelmezhető. Tehát a másság tiszteletének feltétele, hogy az egyén azé' mégis legyen má' valamilyen!).

És nagyon sajnálom, hogy Magyarországon nincs olyan párt, ami ezt az eszmét egy kicsit is felvállalná. (Kérdés, hogy a mai magyar helyzetben van-e talaja ennek az eszmének. Elképzelhető, hogy 4-8 évig sokkal nyersebb eszközök kellenek, hogy némiképp helyrehozzuk a károkat. Ki tudja?)

Az LMP érdekes. Balos és zöld, antikapitalista és liberális, egyelőre amolyan "asse tudom mit akarok" hippiklub. De ha belegondolunk hogy a 3EP-s Jobbik miféle alakulat volt néhány éve... az LMP is felnőhet még. Meglátjuk...

2 komment

Címkék: közélet morfondír libsizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://cido.blog.hu/api/trackback/id/tr761475121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.05.27. 09:29:45

Nagyon jó hogy ezeket így leírtad, mert hiánycikk, de attól tartok, túl komolyan veszed magyar pártok deklarált arculatát. Ezzel nem is érdemes foglakozni. Közönséges magukra öltött címkékről van szó, mindegyik értelmetlen, alkalmazhatatlan. Csapda belemenni az értelemzésükbe és effélén rágódni. Más megközelítésben persze lehet, csak nem árt óvatosnak lenni, mert ez mind mind zsákutca. Csak az az érdekes, hogy mit csinálnak, mindenféle politika elméleti és -tudományi megközelítés nélkül.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.05.31. 22:38:57

@A Nép - Te vagy!:
(Először is bocsánat, amiért jópár hónapra beragadt a kommented: csak május 27-én vettem észre, hogy "moderálásra váró komment" érkezett. Nem is értem, hogyan kapcsolódott be az előzetes moderálás funkció... fura. Hát igen, még csak tanulgatom ezt a blogolás dolgot :D).

A deklarált arculat és a politikai tettek közötti különbséggel kapcsolatban egyetértünk. Épp ezért próbáltam rávilágítani arra, hogy a szadesz "liberalizmusa" elég távol áll a liberalizmustól. Gyakorlatilag köze sincs hozzá.

A poszt októberi születése óta alaposan felfordult a politikai élet: kizúgott az MDF és az SZDSZ, és ami még fontosabb, bekerült a Jobbik és az LMP.
Szerintem ez mind jó dolog - így jobb- és baloldalon egyaránt megkezdődhet a szellőztetés. Friss levegő áramlik a dohos szobába. :D

Vagy nem, és minden visszazuhan abba a sivár és mutyizós magyar agóniába, ami itt hosszú évek óta zajlik.

De én optimista vagyok. :)
süti beállítások módosítása